Eko šola Eko šola

Filmski festival LIFFE

V okviru mednarodnega filmskega festivala LIFFE vabimo dijake k ogledom filmov v Mariboxu.  Lahko si ogledate filme, ki jih v navadnih kinematografih ne morete videti. Ti filmi so nagrajeni na več festivalih in niso plod ameriške produkcije.

Predlagamo vam ogled naslednjih:

  1. HČI MOJA

ponedeljek 12.11.2018 ob 18.00 uri

Opis:
Rahločuten film o tem, kaj vse lahko pomenita materinstvo in materinska ljubezen. Zgodba, umeščena na sončno sardinsko podeželje, z viharnostjo čustev v spomin prikliče velike italijanske melodrame.
Desetletna Vittoria naenkrat izve, da ima dve materi: poleg Tine, ki z možem Umbertom zanjo toplo in ljubeče skrbi že celo življenje, še Angelico, biološko mater, ki živi nekoliko odmaknjena od vasi, med živalmi na kmetiji. Ko se z njo zbliža skozi pojasnila na vprašanja, ki so deklico mučila celo življenje, se Tina začne bati, da bi lahko biološka vez ogrozila njen odnos s hčerjo – Vittorio namreč Angelicina živahnost in navidezna neustrašnost povsem prevzameta.

  1. DEKLE

sreda 14.11.2018 ob 20.00 uri

Opis:
Prvenec belgijskega režiserja Lukasa Dhonta je gledalce na filmskem festivalu v Cannesu navdušil z zgodbo o transspolnem dekletu, ki želi postati balerina.

Petnajstletna Lara je odločena, da bo postala poklicna balerina. Z očetovo podporo bo naredila vse, da bi dosegla svoj cilj, zato se z družino preseli v novo okolje, kjer se lahko šola na eni najslovitejših belgijskih plesnih akademij. Njene najstniške frustracije in nepotrpežljivost pa se vse bolj stopnjujejo, ko začne postopoma odkrivati, da se njeno telo tako zlahka ne ukloni zahtevam strogih učiteljev. Lara je bila namreč rojena kot fant.

  1. BOJEVNICA

nedelja 14.11.2018 ob 18.00 uri

Opis:
Navdihujoča zgodba o ženski, ki v skrbi za ohranitev neokrnjene islandske narave drzno bije bitko proti industriji aluminija.

Halla je petdesetletna ženska neodvisnega duha, ki za kuliso dnevne rutine živi dvojno. Na skrivaj je namreč tudi okoljevarstvena aktivistka, ki jo ljudje poznajo zgolj po vzdevku “Ženska z gore”. Halla se bori proti lokalni industriji aluminija. Njena dejanja postajajo vse drznejša, saj ji uspe zaustaviti pogajanja med islandsko vlado in korporacijo, ki gradi novo talilnico. Ko pa začne načrtovati svoj največji podvig, prejme pismo, ki spremeni vse. Njeno prošnjo za posvojitev otroka so končno odobrili in zdaj jo v Ukrajini čaka majhna deklica. A preden bo opustila svojo vlogo rešiteljice islandske narave, bo izvedla še en, zadnji podvig in s tem industriji aluminija zadala usodni udarec.

Pogovor o filmih bo v torek 20.11.2018 ob 11.00 v knjižnici.

Prijave sprejema Brigita Kremser, prof.