Eko šola

Predlogi knjig za branje

In ko enkrat odkriješ, da lahko uživaš v novih svetovih, v odkrivanju razmišljanj drugih, ko veš, da so tvoja prepričanja tudi prepričanja drugih, da z njimi deliš strahove, upanje in sanje, postaneš samozavestnejši, trdnejši.
Meje tvojega sveta so naenkrat širše od meja Fb in besede zgovornejše od “lajkanja”. In potem pride želja po več, dalje, višje, močneje – potem letiš na krilih domišljije!

 

KNJIGE SO ČLOVEKOV NAJBOLJŠI PRIJATELJ

ZAKAJ SO KNJIGE ČLOVEKOV NAJBOLJŠI PRIJATELJ?

Z njihovo pomočjo se naučimo nekaj novega, širimo svoje obzorje, bogatimo besedni zaklad in pridobivamo nova znanja.

KAKO IN PRI ČEM NAM KNJIGE LAHKO POMAGAJO?

Pomagajo nam razvijati domišljijo in ponujajo možnost zatekanja v domišljijski svet, v katerem najstniki lahko najdejo svojo osebnost in navdih ali vodilo za življenje.

KAKŠNE KNJIGE BEREJO DANAŠNJI MLADOSTNIKI?

Mladostniki v današnjem času radi berejo predvsem knjige s problemsko tematiko in romane, ki temeljijo na resničnih zgodbah, saj lahko s takšno literaturo lažje razumejo in se lahko spoznajo s različnimi težavami, s katerimi se morda tudi sami spopadajo.

KAKŠNO LITERATURO RADA BEREŠ IN ZAKAJ?

Rada berem knjige, ki temeljijo na resničnih dogodkih, saj se iz njih lahko naučim novih stvari, ki mi bodo morda kdaj pomagajo v mojem osebnem življenju.

KATERI SO TVOJI NAJLJUBŠI AVTORJI?

Moja najljubša avtoric je Aleksandra Hampamer, ki je napisala knjigo Očim in pankrt.

ZAKAJ TI JE BILA TA KNJIGA OZIROMA ZGODBA ZANIMIVA?

Predvsem zato, ker zgodba govori o deklici, ki je odraščala brez svojega očeta. To jo je zelo prizadelo in imelo velik vpliv na odnos s njeno materjo.

KAKŠNO ZGODBO PREDSTAVLJA KNJIGA OČIM IN PANKRT?

Ta knjiga predstavlja pretresljivo zgodbo o življenju deklice Tare in neke starke, ki jo je obiskovala, vendar ni bila njena mati.

KATERE SO GLAVNE OSEBE V ZGODBI?

V zgodbi nastopajo očim, deklica Tara in njena mati.

Tarin očim je bil alkoholik. Njegov odnos do hčere in njene matere je bil slab, saj ju je venomer pretepal in se psihično izživljal nad njima. Ko ni užival alkohola, je bil vedno dober in se ni izživljal nad njegovo hčer in njeno materjo. Na koncu zgodbe zboli za rakom, poskuša se spreobrniti v boljšo osebo, vendar mu to ne uspe, saj se ne more odpovedati uživanju alkohola.

Tarina mati se je bala svojega partnerja. Bila je brezposelna in prav tako revna, saj ni razpolagala z denarjem svojega partnerja. Vendar se mu je kljub temu zoperstavila. In stopila v bran svoji hčeri.

Tara je glavni najstniški lik v zgodbi. Preživlja grozno otroštvo. V zgodbi Tara hodi obiskovat neko starko, ki ji pripoveduje zgodbe, s katerimi s Tara pomaga lažje preživljati razmere, v katerih živi. Po starkini zaslugi se ni več ničesar bala, našla je moč, da se zoperstavi strahu in najde svojo pot ljubezni in ozdravljenja.

Starka je bila starejša ženska poročena z Damijanom. Skupaj nista imela otrok, vendar sta kljub temu bila v zvezi.

 

Anja Škoberne in Patricija Kristl, 1.E

Nekaj predlogov za branje iz šolske knjižnice sta izbrali Patricija in Anja, zapise in fotografije naslovnic pa je za vas zbral Matic