Eko šola Eko šola

Povabimo besedo

Pogovori s slovenskimi pisatelji

Tone Partljič

Pa smo le dočakali obisk pisatelja,  dramatika in komediografa, politika, avtorja radijskih iger, ki je hotel prijeti sonce. Na tem mestu ne moremo pisati o njegovem bogatem  in širokem opusu, največ pa povedo številne nagrade, nazadnje Prešernova nagrada za življenjsko delo, ki jo je prejel leta 2016.

Obiskal nas je 14. 11. 2016 v okviru projekta Povabimo besedo, ki ga organizira Društvo slovenskih pisateljev, naša največja učilnica številka 10 pa je bila skoraj premajhna za vse, ki so se želeli srečati z njim.

Pisatelj Tone Partljič je poklepetal s številnimi dijaki že na hodniku, zanimala ga je razstava dijaka Ervina Dvoršaka v šolski avli, pohvalil je njegovo delo. Nekateri dijaki so iskreno povedali, da ne berejo veliko, on pa je skozi svojo predstavitev na nevsiljiv povedal, kako pomembna je izobrazba za vsakega mladega človeka. Skozi njegovo živo pripovedovanje so oživela njegova otroška leta in zadrege, ki s časom postanejo nepomembne in smešno majhne. Dijaki so se preizkusili tudi kot igralci in so svoje vloge odlično odigrali.

V svojem humornem in iskrivem slogu nas je popeljal v svet ustvarjalnosti in poudaril pomen gledališča in umetnosti nasploh.

Simona Letnik, prof.