Eko šola

Trening socialnih veščin

Kaj sploh je trening socialnih veščin? Sliši se ne preveč posrečeno … Moramo druženje in odnose res trenirati?

Odnosi nas določajo. Od njih smo odvisni. Bolnik v bolnišnici okreva hitreje, če mu zdravnik izraža naklonjenost in prijaznost. Dijakov učni uspeh ni odvisen le od njegovih mentalnih sposobnosti, temveč tudi od tega, kako se v razredu počuti in idealno je, če mu pri tem nudi oporo še učitelj.

 

2017/18

ŠOLA V NARAVI – TRENING SOCIALNIH VEŠČIN 2.a at/et, LD Podvelka, 2017/18

V sredo 11. 4. 2018 smo se ob 9.00 z organiziranim avtobusnim prevozom odpravili na pot. Po poti smo se pogovorili o ciljih in namenu druženja. Med vožnjo se razdelimo v štiri skupine. Večina dijakov je s prof. Primorac in prof. Kremser izstopila iz avtobusa pri Podvelki in se peš odpravili na LD Podvelka. Ostali so se prof. Kranjc in prof. Lepej peljali do lovskega doma in znosili vso prtljago skupaj z hrano iz avtobusa. Vzpon je trajal več kot dve uri in je bil že prvi preizkus, kako se znamo drug drugega bodriti in se vzpodbujati.

Po prihodu smo skupaj pomalicali in dijaki so se namestili v sobe. Kasneje so dijaki sami določili pravila obnašanja, pravil za sobivanje in organizirali delo skupin.

Popoldan smo nadaljevali zunanjimi športnimi igrami, ki so na praktičnih primerih izkazovale potrebo po sodelovanju, zaupanju in poznavanju samega sebe.

Zvečer, po poznem kosilu-večerji, ki so ga dijaki sami pripravili, smo nadaljevali socialnimi igrami.

V četrtek, 11. 4. 2018 so se nam pridružili taborniki iz reda Ukročena reka. Predstavili so pomen taborništva, izvedli delavnice preživetja v naravi, prva pomoč…

Po kosilu je sledil deževen orientacijski pohod.

Večer smo zaključili s predstavitvijo posameznih skupin z modno revijo in pesmijo.

V petek smo druženje zaključili s skupno evalvacijo, pospravljanjem ter čiščenjem lovskega dom in se z avtobusom odpravimo proti šoli.

Bilo je super!

Zapisala: Brigita Kremser

 

2015/16

»Pri Klančniku«, v stoletni hiši sredi prelepe narave, smo opazovali sebe, svoje reakcije, počutje in doživeli drug drugega na poseben način (v pidžami!): skozi igro.

Naša poglavitna vodila so bila: Zabavaj se! (Vendar pozor, smeh ni posmeh.)

Udeleži se! (Vsak lahko doda svoj del in morda tvegati napake, to ponese skupino naprej.)

Bodi fair! (Ravnaj z drugimi tako, kot bi želel, da drugi ravnajo s tabo.)

Nikogar ne rani! (Ne čustveno ne telesno.)

Prvi dan smo prehodili 2uri in pol dolgo planinsko pot, postavili pravila in se že preizkusili v peki pic.

Drugi dan pa so nas obiskali taborniki rodu Ukročena reka, ki so nam predstavili preživetje v naravi, osnove prve pomoči in taborniške trike, po kosilu pa so nas poslali na orientacijski pohod skozi gozd. Najlepše je sledilo zvečer: taborni ogenj, karamelizirana jabolka in pečene hrenovke, polna luna in igre.

Zadnji dan ni najbolj prijeten, saj po zajtrku pospravljamo in čistimo, vendar smo s skupnimi močni opravili delo v rekordno kratkem času (pol ure). V slogi je moč!

Naše učenje po načelih doživljajske pedagogike je letos potekalo v idealnih vremenskih razmerah, tako da smo prišli domov z malo rjave barve, ki nas bo spominjala na čudovite dni!

 

2014/15

Kdo sem jaz? Kako se počutim?

Je pomembno tudi, kako se počutijo drugi?

Ne bil rad v njegovi koži, rečemo, ko z nekom ne bi delili položaja ali situacije. Kako pa je, če se vživimo v drugega? Lahko drug drugemu polepšamo dan, lahko razumemo soljudi in jim pomagamo?

Na ta in podobna vprašanja so skušali odgovoriti dijaki 2.a Srednje trgovske šole Maribor. Od 15. 4. 2015 do 17. 4. 2015 so na naši šoli in na različnih lokacijah v Mariboru potekale delavnice. Organizirala jih je S. Letnik, načrtovale pa S. Strmšek Turk, B. Lepej, S. Letnik, delavnico komunikacije je pripravila in izvedla S. Strmšek Turk.

 

Dijaki so se seznanili s širšim okoljem in z njim sodelovali pod naslovom V TVOJIH ČEVLJIH.

Obiskali so:

Center za poklicno rehabilitacijo CPR Maribor

Zavetišče za brezdomce

Center za duševno zdravje Šentlent

Rdeči križ Maribor.

Spoznali so, kako socialne spretnosti in veščine razvijajo in načrtujejo v teh ustanovah in kakšna je njihova vloga v družbi. Spoznali so pomen socialne mreže, sodelovanja in pomoči. Dijaki so se odzvali z zanimanjem in pripravili predstavitve organizacije, ki so jo obiskali. Predstavitve bodo izvedli še za dijake in učitelje Strgš v mesecu maju.

Dijaki, ki so obiskali Zavetišče za brezdomce, so se z njimi dogovorili še za en obisk čez teden dni z namenom, da jim odnesejo fotografije, ki so nastale ob obisku. Ob tej priložnosti smo na šoli organizirali manjšo akcijo zbiranja pomoči za brezdomce.

Organizatorica TSV

Simona Letnik, prof.