Eko šola

Hiša Evropske unije

Hiša Evropske unije združuje Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. Nahaja se na Dunajski 20 v Ljubljani.

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji seznanja državljane EU z delom in vplivom odločitev Evropskega parlamenta na njihovo življenje. Pisarna organizira razprave s poslanci Evropskega parlamenta in strokovnjaki o evropskih vprašanjih ter dogodke o vrednotah EU, kot so človekove pravice ali enakost. Med najbolj odmevnimi so dogodki ob mednarodnem dnevu žena, praznovanje ob dnevu Evrope, razprave o nagradi Saharova in Filmski dnevi LUX. S projekti, kot je Šola – ambasadorka Evropskega parlamenta, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta veliko pozornost posveča prav mladim.

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je glas Evropske komisije v državi članici. Državljanom pojasnjuje, kako politike EU vplivajo na njihovo življenje, medije in ostale deležnike pa obvešča o dejavnostih Evropske komisije. Je tudi vir informacij o EU za vlado in njene organe. Predstavništvo obenem obvešča strokovne službe Evropske komisije v Bruslju o pomembnih vidikih političnega, gospodarskega in družbenega razvoja v Sloveniji ter organizira dogodke o prednostnih temah Evropske komisije, kot so podnebne spremembe, rast in delovna mesta ali enotni digitalni trg.