Eko šola

Dogajanje

ŠOLSKO LETO 2019/20

Tudi v šolskem letu sodelujemo v projektu EPAS, ki bo letos združen z EUROŠOLO. Čakajo nas novi izzivi.

Naše mentorice v tem šolskem letu so Barbara Lepej, Nataša Kranjc, Jana Zadravec in Tina Baumhakl.

 

POGOVORI SE Z MENOJ – EVROPSKI DAN JEZIKOV

V četrtek, 26. 9. 2019 smo se ob evropskem dnevu jezikov udeležili dogodka POGOVORI SE Z MENOJ.

Oblečeni v rumene majice smo se po ulicah Maribora pogovarjali z mimoidočimi v tujih jezikih in jih ozaveščali o jezikih, ki se v Evropi uporabljajo in spodbujali kulturno in jezikovno različnost ter učenje tujih jezikov.

 

 

 

ŠOLSKO LETO 2018/2019

V lanskem šolskem letu smo bili zelo pridni in smo pridobili naziv ŠOLA AMBASADORKA EVROPSKEGA PARLAMENTA. Najbolj prizadevni dijaki pa so postali AMBASADORJI EVROPSKEGA PARLAMENTA. 

Tudi letos bomo sodelovali v projektu in se potrudili, da obdržimo naziv.

Tudi letos so naše mentorice Barbara Lepej, Nataša Kranjc in Lucia Žitnik.

 

EKOLOŠKO OZAVEŠČENI V NOVO ŠOLSKO LETO

Letošnji 1. projektni dan smo posvetili ekologiji. Na različnih delavnicah smo se pogovarjali o ekoloških problemih, ki pestijo zemljo. Projektni dan pa smo poimenovali ZEMLJA MOJ PLANET.

Izdelovali smo likovna dela iz odpadne KEMS embalaže, z drugo besedo iz tetrapakov in ostalih plastičnih odpadkov, ki neprestano in vsakodnevno nastajajo vse okoli nas.
Nekatera likovna dela v obliki dreves so bila narejena v tehniki kolaža, iz razrezanih koščkov embalaže in zamaškov. Morski val so dijakinje izdelale iz papirja, plastičnih vrečk , zamaškov in dodala še resničen napis – Bolje ribe, kot smeti. 
Motiv drevesa smo upodobili tudi v kiparski tehniki, kjer so oblekli tetrapak v barvni papir in dodali veje iz vrvi in liste iz KEMS embalaže. 
Ustvarili smo še likovno delo z naslovom Dvojnost sveta, kjer smo razpolovili zemeljsko oblo in eno polovico prelepili kot umazano z vsemogočimi folijami, pokrovčki in odpadki, drugo polovico pa kot čisto, kjer so prisotni ekološko osveščeni ljudje. Tudi ti dve deli sta bili izdelani v kolaž tehniki. 

 

SEMINAR ZA MENTORJE AMBASADORJE EVROPSKEGA PARLAMENTA V BRUSLJU

Naša mentorica Barbara Lepej se je 16. in 17. 10. 2018 udeležila seminarja za mentorje ambasadorje, ki je bil v EP v Bruslju. Seminar je potekal za mentorje iz vseh držav EU. Iz Slovenije so se ga udeležili mentorji 3 šol. Poslala nam je tudi kartico in nam obljubila, da naslednjič tja popelje še dijake.

 

OBISKALI SMO BANKO SLOVENIJE IN HIŠO EVROPSKE UNIJE

V četrtek, 25. 10. 2018 smo si v Ljubljani ogledali Banko Slovenije in Hišo Evropske unije.

BANKA SLOVENIJE je centralna banka Republike Slovenije. Banka Slovenije  je od 1. 5. 2004, ko je Republika Slovenija postala članica Evropske unije, del Evropskega sistema centralnih bank (ESCB). Od 1. januarja 2007, ko je Republika Slovenije uvedla evro, pa je Banka Slovenije del Evrosistema, na katerega je bila hkrati prenesena pristojnost za vodenje denarne politike. Na banki so nam predstavili način delovanja Banke in njeno povezovanje z drugimi evropskimi bankami. Z uveljavitvijo Zakona o uvedbi evra je od 1. januarja 2007 denarna enota evro in se kot zakonito plačilno sredstvo uporabljajo evrski bankovci in kovanci. Izvedeli smo, da je bilo do vključno 14. januarja 2007 je bilo obdobje dvojnega obtoka (pri gotovinskem plačevanju so se lahko uporabljali tudi tolarski bankovci in kovanci. Sodelovali smo v različnih kvizih in si prislužili kakšno nagrado. Tudi € bankovce, čeprav razrezane. Vsi pa smo dobili vrečko prospekti o delovanje Banke Slovenije, knjigo in pripomoček za ugotavljanje ponarejenih bankovcev.

HIŠA EVROPSKE UNIJE združuje Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. V Hiši Evropske unije smo najprej poslušali predavanje o EU in pri tem aktivno sodelovali. Na interaktivnih medijskih postajah v multimedijskem centru Doživi Evropo pa smo na dostopen in igriv način spoznali Evropski parlament in Evropsko unijo v celoti ter dobili vpogled v procese odločanja na ravni Evropske unije. Razdelili smo se v skupine in iskali odgovore na vprašanja na učnih listih. S prikazanimi praktičnimi primeri in projekti smo spoznali, kako odločitve Evropskega parlamenta in drugih evropskih institucij vplivajo na vsakdanje življenje evropskih državljanov. Na voljo so nam bile različne publikacije o EU. Z veseljem smo pobrskali po njih. Nekatere o teh imamo tudi na naši šolski INFO TOČKI.

 

PREDAVANJE IN DELAVNICA O EVROPSKI UNIJI

Obiskal nas je g. Miran Vrbanič iz PIP-a, Pravno informacijskega centra Maribor. Predstavim nam je zgodovino Evropske unije, njene institucije in predvsem Evropski parlament in njegovo delovanje. Pri tem smo tudi pridno aktivno sodelovali.

Svoje znanje pa smo nato še preverili v delavnici, ki sta jo vodili dijakinji ambasadorki Evropskega parlamenta, Emine Asani in Lara Arih. Iskali smo prednosti Evropske unije (primerjali smo sliko države članice EU in države, ki ni članica), rešili križanko, sudoku in dobili zmagovalca v interaktivnem kvizu.

 

EVROPSKA UNIJA SKOZI NAMIZNE IGRE

Dijaki 1. letnika smo Evropsko unijo spoznavali skozi zabavni namizni igri ČUTIM EVROPO in EKO EVROPA. Z nami je bila dijakinja ambasadorka Evropskega parlamenta Nika Kmetec, pomagala pa ji je Karmen Zemljič.

 

INTERAKTIVNE IGRE O EVROPSKI UNIJI

Dijakinji ambasadorki Evropskega parlamenta, Lara Golob in Nuša Felc sta nam predstavili kako spoznati EU še malo drugače, preko zanimivih interaktivnih igric. Na koncu najbolj zanimive igrice, v kateri smo tudi odgovarjali na vprašanja in reševali zapletene probleme smo izvedeli  geslo Evropske unije: ZDRUŽENI V RAZLIČNOSTI.

 

DEJSTVA O EVRU

Laura Gorjup, Ana Planinc in Elvira Sopa,  dijakinje ambasadorke Evropskega parlamenta so dijakom 1. letnika predstavile EVRO. Spoznali smo njegovo zgodovino, v katerih državah lahko plačujemo z njim, prepoznavali kovance različnih držav. Ogledali smo si filmček o nastajanju EVRO kovancev in preverili, kako spoznamo ponarejene bankovce. Rešili smo interaktivni kviz o EVRU in dobili zmagovalko. Ta je za nagrado prejela pripomoček za ugotavljanje ponarejenih bankovcev.

 

OBNOVILI SMO GRADIVA NA INFO TABLI

Iz pisarne EP v Sloveniji, smo dobili novo gradivo za našo INFO TABLO. Dopolnili smo jo in dijake pozvali, da si gradiva ogledajo.

 

EMINE V RAZGOVORU S PISARNO EVROPSKE POSLANKE

Emine Asani, dijakinja 3. l programa administrator, se je s sodelavko evropske poslanke ga. Tanjo Fajon, dogovorila za njen obisk na naši šoli. Srečali se bomo 12. aprila. Za ga. Fajon pripravljamo zanimiva vprašanja o EU in delu evropske poslanke. Sledila pa bo okrogla miza o Zakonu o osebni asistenci, na katero smo povabili tudi člane Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor.

 

O EVROPSKI UNIJI TUDI PRI SLOVENŠČINI

Pri slovenščini smo analizirali besedilo na temo, ki ji tudi EU posveča veliko pozornosti. Tako smo spoznali tudi prizadevanja EU za zdravje ljudi, zdravo prehrano in telesno dejavnost. 

 

SPREHOD V TEMI

V letošnjem šolskem letu načrtujemo ponovno srečanje slepimi in invalidnimi. Na okroglo mizo pa smo povabili tudi evropski poslanko ga. Tanjo Fajon. Tema okrogle mize bo Zakon o osebni asistenci. Zavedamo se, da imajo slepi v vsakdanjem življenju veliko težav in da včasih te ovire težko premagujejo. Da bi lažje razumeli njihove težave smo si nadeli temna očala in se postavili v njihovo vlogo.

Naši dijaki so se 3. 12. 2018, ob mednarodnem dnevu invalidov in bele palice ter tednu slepih in slabovidnih Slovenije, podali na sprehod v temi.

Na njih se postavili s pomočjo zatemnjenih očal v vlogo slepe osebe. Seznanili se z belo palico, kot pripomočkom za orientacijo, ki je hkrati simbol neodvisnosti.

Spoznali se  s vsakodnevnimi pripomočki za slepe in slabovidne, s področja gospodinjstva, informacijske tehnologije, preživljanja prostega časa,  vsakdana… Nazorno so si ogledali, kako slepi pišejo in  berejo, s pomočjo Braillove pisave. Preizkusili so se v govorečem pikadu in namiznem tenisu za slepe.

KAKO EKOLOŠKO OZAVEŠČENI SMO MLADI

Pri predmetu podjetje na trgu je Tjaša Rojko raziskovala Kako ekološko ozaveščeni so mladi.

 

ROKOVANJE

Na šoli smo zaključili  akcijo zbiranja nogavic. Vse zbrano smo  predali v Vijolični bajti, ti pa bo predali društvu Humanitarček. Z nogavicami bodo oskrbeli brezdomce, kot je to že počel nekaj zadnjih let svojega življenja naš dijak Rok Černic. Za tiste, ki so morda pozabili: Rok Černic je bil velik humanitarec, ki je žal preminil v lanskem letu in v spomin nanj je stekla akcija zbiranja nogavic.

S to akcijo nadaljujemo njegovo dobro  delo.

Že na polovici akcije trikratno presežen cilj Rokovanja – Maribor 24

 

SNEMIMO ROZA-MODRA OČALA

Društvo prijateljev mladine je tudi letos v okviru projekta Evropa v šoli razpisalo natečaj, tokrat na temo “Snemimo roza-modra očala: Ustvarjajmo družbo enakih možnosti in priložnosti za dekleta in fante”.

Na literarnem natečaju sodelujeta tudi 2 naša dijaka vsak s svojo pesmijo.

Nino Jernejšek, 2. a, AT: Čeprav smo si različni

Čeprav smo vsi različni, smo hkrati vsi enaki,
vsi po srcu smo bogati, vsi po svoje smo junaki.

In vsak od nas je po svoje poseben,
vsak ljubezni je potreben, in včasih vsak je kdaj zahteven.

In čudi me, da nekatere ljudi zaradi videza zaničujejo,
spet druge imajo za posebne,
ampak vem, da vsi nekaj dobrega vsebujejo,
zakaj so potem ženske za nekatere manj vredne?

Enakopravnost je stvar, ki bi morala povsod veljati,

čeprav za nekoga včasih malce težji so koraki.
In ni prav, da ima moški po večini glavno besedo,
in še bolj je narobe, da se nekaterim to zdi v redu.

Vsi se kdaj pa kdaj sprenevedamo,
seveda kdaj pa kdaj med spoloma nastane prepir,
edino na kar moramo paziti, da na vse enako gledamo,
In ko bomo vsi enakopravni, takrat bo na svetu končno mir.

 

Nik Kapun, 1.c – Jaz sem jaz

Kako ti zgledam jaz,

če pogledaš me v obraz?

Po čem me definiraš ti,

kaj se ti zdi,

ko pogledaš me v oči?

 

Sem kvadratno ali okroglo,

črno, belo, roza, modro?

Veliko, malo, dolgo, kratko,

slano ali sladko?

 

Vidiš to, kar čutim jaz,

kaj zmrači mi obraz?

Kaj mi v očeh zažari,

kaj mi obraz razjasni?

 

Zakaj bi se mogel opredeliti,

zakaj bi se mogel na xx ali xy deliti? 

 

Jaz sem jaz!

 

SPOZNAVAMO EVROPSKO KINEMATOGRAFIJO

V sodelovanju z Art kino mrežo Slovenije smo izpeljali delavnico o celovečernem mladinskem filmu Zimske muhe, ki smo si ga ogledali v okviru kulturnega dne in je ne samo letošnji češki kandidat za tujejezičnega oskarja, temveč je v Karlovih Varih prejel kristalni globus za najboljšo režijo, na 21. Festivalu slovenskega filma pa tudi nagrado Vesna za najboljši koprodukcijski film. Delavnico z naslovom Mladinski “film ceste” na evropski način je vodil filmski publicist Matic Majcen.

 

POTOVALI SMO V LONDON

V petek, 1. 2. 2019 se je skupina dijakov odpravila na raziskovanje Londona, prestolnice, za enkrat še članice EU Velike Britanije.

Za mnoge je ta izlet pomenil prvo vožnjo z letalom, večina pa se je prvič seznanila s podzemno železnico ter njeno gnečo in predvsem hitrostjo.
Med številnimi ogledi so se nam najbolj vtisnili v spomin London Eye ter obisk voščenih lutk v Madame Taussands. Za nami so številni prehojeni kilometri med in po največjih svetovnih znamenitostih: Picadily Circus, St. Paul’s Cathedral, Millennium Bridge, Leicester Square, Globe Theatre… Za konec pa smo se spoznali z ogromnimi okostji, kamninami ter zgodovino narave skozi čas in prostor v Natiural History Museum.
Seveda smo si privoščili tipičen angleški zajtrk, kakšno kavo v Starbucksu, klepet z Londončani ter nakupovanje v najlepših trgovinah sveta na ulici Oxford.

Čuvali smo kraljico, prehodili številne trge ter mostove, zasledovali premierko in nadzorovali cel London iz zraka.

Za nami je nepozabna izkušnja, ki je ne bomo nikoli pozabili, saj nismo samo spoznali še enega velemesta, temveč stkali tudi številne in predvsem nove vezi in prijateljstva.

Govorili smo tudi o brexitu in njegovih posledicah na domačine in ostale evropejce.

 

SPOZNAVAMO GLASBO, MODO  in SLAVNE OSEBNOSTI

A walk through the decades ??? Sprehod v angleščini skozi čas glasbe, mode, slavnih osebnosti…

 

O SHEAKESPEARU BREZ TELEFONOV

Pesniki zaznamujejo naša življenja na subtilen in iskren način, zato smo danes preverili znanje o Williamu Shakespearu brez telefonov, le z naučenim znanjem. Bravo naši dijaki. Na spletnem kvizu v angleščini je najboljša skupina dosegla 100%.

 

V ČEVLJIH EVROPSKIH POSLANCEV

Od 14. 2. do 16. 2. se je ekipa slovenskih dijakov udeležila Euroscole v Strasbourgu. Našo šolo so zastopale Lara Arih, Lara Golob, Emine Asani in mentorica Barbara Lepej.

Vse tri so se v lanskem šolskem letu izkazale v projektu EPAS in prejele naziv AMBASADOR EVROPSKEGA PARLAMENTA.

V petek, 15. 2. Smo preživeli v evropskem parlamentu. Emine se je izkazala kot odlična govornica. V imenu slovenskih šol je imela pozdravni nagovor in na kratko predstavila Slovenijo. Čestitke za odličen nastop pred polno dvorano dijakov in njihovih mentorjev iz vse Evrope.

V popoldanskem času smo debatirali o pomembnih evropskih temah, glasovali in se počutili kot pravi poslanci.

Očaralo staro mestno jedro Strasbourga s svojimi čudovitimi hiškami, rečnim obrežjem, mostički in impozantno katedralo.

Nova doživetja, nove izkušnje, novi prijatelji – nepozabno!