Eko šola

Aranžerstvo

2017/18

REPRODUKCIJE NA UPORABNEM IZDELKU

Vzporedno z nastajanjem taktilnih slik so nastajale tudi reprodukcije slik, ki smo jih kasneje prišili na torbice. Dijakinje 3. a program aranžerski tehnik so tako izdelale izdelek za vsakdanjo uporabo, z umetniško vrednostjo. Tako je umetnost dobila še drugo raven. Naslikane so z akrilno barvo, tako da je torbe mogoče tudi oprati.

Čestitke za čudovite izdelke!

 

DOGODEK OB DNEVU EVROPE – OTVORITEV RAZSTAVE TAKTILNIH SLIK

V sredo, 18. 4. 2018 smo ob 10.uri odprli razstavo taktilnih slik za slepe in slabovidne.

Otvoritev razstave je bila namenjena Dnevu Evrope in letu evropske kulturne dediščine, saj smo želeli tudi slepim in slabovidnim predstaviti del evropske likovne umetnosti.

Mentorice so skupaj z dijaki postavile koncept dogodka, se z njimi dogovorile koga povabiti in na kakšen način.

Dijaki so pripravili kratek kulturni program, ki so ga izvedli skupaj z  Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih.

Dijaki so slepe in slabovidne obiskovalce vodili po razstavi in jim pomagali z opisi del. Ostali obiskovalci so lahko poskusili otipati umetniške reprodukcije, saj so imeli možnost nadeti si očala, ki so jih prinesli člani društva. Ta očala so jih popeljala v svet teme oz. različnih bolezni oči.

Dogodka so se udeležili predstavnik lokalne skupnosti podžupan, g. Saša Pelko in predstavniki  Medobčinskega društva slepih in slabovidnih s svojimi spremljevalci.

Taktilne slike so nastale iz osnovne ideje, da barve dojemamo kot tople in hladne – najtoplejša rdeče-oranžna, najhladnejša modro-zelena, vse ostale pa nekje vmes. Zato smo sam dotik materiala poskusili povezati s toploto, ki jo čutimo, ko se ga dotaknemo. Naredili smo si barvno legendo glede na dotik in se je pri delu tudi držali. Vendar smo še pravi čas dobili namig, da je dotik izjemno pomembno povezati tudi z videzom za vse slabovidne, ki še zaznavajo barve. Z barvnim nanosom je delo sicer izgubilo nekaj tipnih lastnosti, vendar je bil pozitivni doprinos zaradi barve bistveno večji. Pri delu smo uporabljali najrazličnejše materiale: PAPIR, BLAGO, PLUTO, ALU FOLIJO, PERJE, TIL, TERMOFLIS, PLASTIKO, VRVICO, REBRAST KARTON in podobno.

Člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih so ponudili pomoč in pretipkali naše tekste v Braillovo pisavo in nam tudi sicer pomagali z nasveti o tem, na koga se naj obrnemo in kako se naj sploh zadeve lotimo. Z njihovo pomočjo in s praktičnimi nasveti go. Brigite Strnad iz Umetnostne galerije Maribor, je naša razstava postala še malo boljša in predvsem za slepe in slabovidne bistveno bolj uporabna.

Vsako taktilno sliko, dijaki so jih izdelali enajst, spremljata tudi majhna taktilna slika (slepi lažje zaznavajo v velikosti rok),  slika originala, reprodukcija originala na uporabnem predmetu – torbici, poleg tega pa še zapis osnovnih informacij o umetniku in delu samem, tudi v brajlici.

Ga. Darinka Lozinšek je izrazila željo, da bi razstavo postavili tudi kje drugje in tako omogočili še drugim članom društva, da jo pretipajo in si jo ogledajo.

Že pred otvoritvijo je potekala vključitev v oddajo Dobro jutro na TV Slovenija (23:15), o dogodku pa so poročali tudi v oddaji Tele M na TV Maribor in v Časniku Večer.

Čestitke mentoricam, še posebej pa dijakom, ki so slike ustvarili.

 

KREACIJE NA KROJAŠKIH STOJALIH

Dijaki 2. , 3. in 4. letnika aranžerjev so ustvarjali kreacije na krojaških stojalih iz papirja, jute, jeansa in iz drugih naravnih materialov. Izdelki so nastali v sklopu šolskih priprav za predstavitev poklicev. Bilo je kar nekaj prilagajanja in dopolnjevanja, da so stojala dobila pravo podobo. Delo je bilo zamudno, vendar izvedeno v ustvarjalnem duhu. Spremljalo pa ga je žal  tudi nekaj ožuljenih prstov, saj je bilo rezanja koščkov papirja in blaga za sestavo oblačil res veliko. 

Mentorica: Lucia Žitnik

Avtorji: 2. a – Gabrijel Novak, Neža Krmek, Amila Bilanović; 4. a – Rebeka Rodošek, Antoneta Berisha, Jana Kladnik

Avtorici: 3. a – Klara Oman, Eva Brünec

Avtor: 4. a – Urban Lenič

Avtorice: 4. a – Alatič Klara, Lana Lukarič, Špela Slanič

Avtorji: 2. a – Doris Lorber, Leila Furlan

Avtorici: 4. a – Rebeka Koser, Petra Majer

Avtorici: 2. a – Ajda Adeva, Vivien Štampfer

Avtorji: 4. a – Ervin Dvoršak, Urban Lenič; 3. a – Marisa Vrbanec, Ines Imenšek

 

EVROPSKI KOTIČEK

Aranžerke celotnega 3A so zaslužne za izdelavo dekorativne table, ki je podlaga za evropski kotiček. Dekleta so jo prebarvala in natančno izdelala dekorativni barvni trak, ki obkroža celotno tablo. Delo je bilo natančno in zamudno, vendar so ga dekleta dobro in hitro opravila. Tablo je opremljena še z žepki iz barvanega blaga, v katerih je reklamno gradivo o Evropski uniji, ki je na voljo vsem dijakom.

Tablo Evropskega kotička pa krasijo tudi čevlji, ki so bili v 4 letniku izdelani kot del projekta »Art shoe«, kjer so dobili dijaki nalogo, da si izberejo umetnika, ki jih je navdušil s svojimi deli in je hkrati tudi povezan z Evropsko unijo. Glede na izbrano delo in umetnika so poustvarili svojo vizijo čevlja, ki sedaj služi hkrati kot okras in kot uporaben nosilni predmet za gradivo.

Mentorica: Lucia Žitnik

 

“FASHION V SIVIH ODTENKIH”

Dijaki 2. letnika so izdelali izložbe na temo »Fashion v sivih odtenkih«. Sami so si izbrali blagovno znamko, razvili celostno podobo izložbe, izdelali ozadja in nosilne like ter predstavili izdelke v estetsko privlačni podobi. Dijaki so v izdelke vložili veliko truda in volje, kar je razvidno tudi v uspešni realizaciji.

Mentorica: Lucia Žitnik

 

ARHITEKTURNI ELEMENTI KOT DEL NAVDIHA
(Stolpi-avla)
Dijaki 4. a so se posvetili izdelavi dekorativnih elementov za okrasitev šolskih oglasnih tabel. Izbrali so si arhitekturno  temo, ki jim je ustrezala in izrisali ter izrezali podobe nekaterih svetovno znanih arhitekturnih stvaritev. Tako so se na seznamu izdelanih znašli Eiffilov stolp, Kip svobode, Stolp v Pisi, Burij Al Arab, Panteon, ter še veliko drugih.
Mentorica: Lucia Žitnik
DRŽAVNO TEKMOVANJE ARANŽERJEV

Že deveto leto se državno tekmovanje aranžerjev odvija na Celjskem sejmu v terminih sejmov Poroka in Flora.

Letošnja tema tekmovanja je bila športna obutev trgovine Mass. Osem ekip iz štirih slovenskih šol, ki poučujejo srednješolski program aranžerski tehnik so se pomerile v izložbenih boksih v hali K, v petek 16. 3. 2018 od 9.00 do 12.00.

Našo šolo sta predstavljali dve ekipi s tekmovalkami: Ana Nicol Ropoša in Vivien Štampfer, Ajda Adeva in Doris Lorber in dosegli 7. in 8. mesto. Mentorici sta bili Suzana Thaler in Lucia Žitnik.

Vsem tekmovalkam in njihovima mentoricama se za njihovo delo zahvaljujemo in jim čestitamo.

 

TAKTILNE SLIKE

Pri izdelavi velikih reprodukcij za slepe in slabovidne je najprej sodeloval celoten 1. a, vendar so levji delež pri tem delu vseeno imeli aranžerji. Pripraviti so namreč morali materialne podlage.  Izbira materialov, rezanje in lepljenje na pravo velikost je zahtevalo veliko iznajdljivosti, natančnosti in doslednosti, pa tudi vztrajnosti, saj je bilo delo zelo zamudno. Velike taktilne slike so od 1. a romale v roke 3. a, saj jih je bilo potrebno tudi poslikati.
Povezali smo se z go. Brigito Strnad, višjo kustosinjo v Umetnostni galeriji Maribor. Dala  nam je nekaj neprecenljivih nasvetov pri izdelavi taktilnih slik, ki jih že sedaj pri delu dosledno upoštevamo. Tako smo poenostavili tipni občutek in se delno izognili motečim elementom, kot so nepričakovani dvigi na podlagi, ki nastajajo zaradi prekrivanja materialov. Prav tako smo se poleg toplotne in reliefne tipnosti zelo posvetili tudi celostni vidni podobi, ki je slabovidnim še kako pomembna.
Dekleta 3. a razreda aranžerski tehnik so se posvetila predvsem zaključnim detajlom in senčenju. Poleg velikih, povečanih taktilnih slik so nastale še podobne v A4 obliki, saj je vidni prostor slepega človeka omejen na približno velikost dveh dlani. Ti mali taktilni pripomočki bodo omogočili slepim in slabovidnim boljši pregled nad celoto, da se bodo ob razlagi lažje orientirali na večji slikovni ploskvi.
Mentorica: Lucia Žitnik